Bækkensmerter og bækkenløsning

Model af bækkenbund

Smerter i relation til bækkenets led eller muskler ses ikke kun i forbindelse med eller efter graviditet. Smerterne kan opstå i forbindelse med uheld, fald, ved forkerte bevægelser, ved stillesiddende arbejde etc.

Bækkenløsning
Den gamle betegnelse bækkenløsning giver ofte et forkert billede af, hvad der er galt omkring bækkenet, når man har smerter. Det er faktisk sjældent løshed der er smerteudløsende. Oftere er det en dysfunktion dvs led eller muskler i området, som ikke arbejder eller bevæger sig som de plejer. Der vil kunne opstå irritation i et eller flere af bækkenets led og musklerne i området. De vil blive spændte og derved dårligere til at varetage deres normale både bevægende og stabiliserende arbejde. Bækkensmerter skal sjældent behandles med hvile, aflastning eller immobilisering. Behandling vil ofte sammensættes af manuel behandling kombineret med fysisk aktivitet med henblik på bedret funktion, styrke og stabilitet omkring bækkenet, set i helhed med resten af kroppen.

Graviditetsrelaterede smerter
Det samme gør sig gældende for bækkensmerter i relation til graviditet. Ofte er der tale om dysfunktion mere end egentlig løshed. Og rigtig mange gravide vil sagtens kunne behandles for deres bækkensmerter med fysioterapi eller træning. Læs mere her