Graviditetsrelaterede bækkensmerter

Smerter i bækkenet på grund af graviditet

Halvdelen af alle gravide vil opleve smerter fra bækkenets led og muskler i større eller mindre grad i løbet af en graviditet. Graviditetsrelaterede bækkensmerter er ikke farligt hverken for dig eller dit barn, men kan være voldsomt smertefuldt.

Den gamle betegnelse bækkenløsning giver ofte et forkert billede af, hvad der er galt omkring bækkenet, når man har smerter. Det er ikke påvist, at det er løshed, der er smerteudløsende. Faktisk ved man ikke, hvad præcis er årsagen til bækkensmerterne. Det ser ud til at tidligere lænde-/bækkensmerter, ensidigt arbejde, overvægt og inaktivitet er blandt de faktorer, som kan øge risikoen for bækkensmerter i en graviditet. Smerter eller irritation i bækkenområdet medfører kompensatoriske bevægelser, -en dysfunktion svt led eller muskler i området, som dermed ikke arbejder eller bevæger sig som de plejer.  Musklerne i området vil blive spændte og derved dårligere til at varetage deres normale både bevægende og stabiliserende arbejde. Behandling vil oftest bestå af aktive øvelser sammen med råd og vejledning evt suppleret med manuel behandling. Dette med henblik på bedret funktion og smertelindring i hverdags- og træningsaktiviteter.

Graviditetsrelaterede bækkensmerter skal aldrig behandles med inaktivitet! Men vil for en del kræve aflastning og behandling en periode. Det er dog vigtigt, at du vedligeholder din fysiske form under din graviditet, og evt søger hjælp til at finde den mest hensigtsmæssige måde for dig.
Hos stort set alle gravide med bækkensmerter vil man kunne tilrettelægge behandling og træning, som vil kunne nedsætte smerterne. Behandlingen vil tage udgangspunkt i smertelindring, bedre styrke- og stabilitet omkring dit bækken i graviditeten og op til fødslen, samt sikre at du efter fødslen har et bækken, som vil kunne genoptage normal træning og aktivitet.

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte mig på mette@aalborgbækkenklinik.dk