Inkontinens efter en fødsel

Tissetrængende mand og dame

Inkontinens er meget hyppigt forekommende i forbindelse med graviditet og efterfødsel. Det er en udbredt misforståelse, at man ikke skal træne sin bækkenbund i graviditeten. Der er god evidens for at træning under graviditet nedsætter risikoen for inkontinens efter fødslen. Endeligt vil en god fornemmelse for hensigtsmæssig brug af bækkenbunden forud for graviditet og fødsel gøre genoptræningen efter fødslen betydeligt lettere.

Efter graviditet og fødsel vil alle have en insufficient og dårligere fungerende bækkenbund, grundet hormonpåvirkningen under graviditeten, tyngden over mange uger samt stræk i forbindelse med fødslen. Som alle andre overbelastningsskader vil det kræve genoptræning, at sørge for at bækkenbunden igen indgår normalt i muskelarbejdet omkring underliv, bækken, lænd og hofter. Hvilket faktsik også gælder de, som har født ved kejsersnit.

Det er væsentligt at din bækkenbundstræning tilpasset netop dit udgangspunkt. Nogle vil primært skulle arbejde med styrketræning, hvor andre skal have anderledes tilrettelagt træning. Målrettet og individuelt tilpasset træning, vil som ved alle øvrige muskelskader give det mest effektive resultat! Jeg møder desværre stadig mange i klinikken som har trænet deres bækkenbund i halve og hele år uden nogen form for effekt på deres inkontinens eller nedsynkningsgener. Ofte handler det blot om, at niveauet og formålet for træningen ikke har været defineret ordentligt.

Søg hjælp hvis din træning ikke virker, træning uden effekt er spild af tid og kræfter.

Har du spørgsmål er du altid velkommen på telefon eller mail.