Træning efter en fødsel -hvad, hvornår og hvor meget?

13. jun 2018 | Nyheder

Kroppen efter fødsel

For mange kvinder der lige har født vil krop og underliv føles ukendt og anderledes. Det samme vil være gældende i forbindelse med træning efter en fødsel.

Jeg ser hver uge kvinder i klinikken og på mine efterfødselshold, som er i tvivl om, hvordan de skal gå i gang med træning igen:
”må jeg træne, selvom jeg har delte mavemuskler?”
”jeg får tyngdefornemmelse i underlivet, når jeg går tur med barnevognen, er det normalt?”
”jeg har fået kejsersnit, hvornår må jeg lave maveøvelser”
”må jeg gerne begynde løbetræning, selvom jeg er utæt for urin”

Træning

En stor del af de kvinder, jeg møder i klinikken, er reelt nervøse eller direkte bange for at gøre noget forkert i deres træning efter fødslen. Dette tror jeg, desværre blandt andet skyldes de mange uden tvivl velmente blogindlæg og artikler om træning efter en fødsel. Kvinderne får et billede af at træning bør være særlig specialiseret ved f.eks. rectus diastase/delte mavemuskler, nedsynkning af underlivet osv. Jeg er meget enig i, at der ikke skal gives fuld gas fra start på træning, og at noget træning kan være mere hensigtsmæssigt i begyndelsen end andet. Omvendt mener jeg, at vi skal være meget påpasselige med at skabe frygt med alle de mange opskrifter, der laves på succesfuld træning efter en fødsel!

I min optik bør man generelt se på en nybagt mors krop, som vi ser på enhver anden krop med en overbelastningsskade. Der skal hos de fleste stille og rolig gradueret genoptræning til. Jeg mener at mange kommer rigtig langt med deres sunde fornuft. De fleste klarer det fint selv ved deltagelse på efterfødselshold, eller stille start med egen idræt. Andre kan have brug for hjælp til vurdering og opbygning af genoptræningen, hvis de er særligt udfordret af f.eks. en bristning, et kejsersnit eller meget delte mavemuskler. Men vi skal som fagfolk på området huske at rådgivning/oplysning har til formål at gøre folk trygge i deres egen træning. Formålet er ikke at gøre dem afhængige af behandling, eller gøre dem bange for at gå i gang med at træne.

Rigtig god sommer, særligt til at de skønne mødre på barsel

Mette

Har du spørgsmål til din træning efter graviditet og fødsel er du altid velkommen til at sende mig en mail på mette@aalborgbaekkenklinik.dk

 

 

 

Læs andre indlæg