Overgangsalder og kvindekroppen

23. aug 2019 | Nyheder

Overgangsalder og kvindekroppen, samt betydningen af overgangsalder i relation til underlivet

Overgangsalder er i manges overbevisning et tegn på aldring og forfald. Rigtig mange mennesker ser overgangsalder, som noget negativt der skal gennemleves og overstås mere en livsfase. Vi har stadig et billede af kvindens rolle i processen som passiv, et offer for vores hormoner, der laver uforudsigelige reaktioner i kroppen.

Lotte Hvas, læge og forsker skriver i sin bog om overgangsalderen:

”Det er en overgang, som er en del af kvindelivet – fra en fase af livet til en anden. Overgangen kan være dramatisk, stille, umærkelig, besværlig eller spændende – ligesom andre overgange i livet: Når man starter skole, kommer i puberteten, eller bliver færdig med sin uddannelse og skal ud på arbejdsmarkedet.”
Find bogen om overgangsalder her: http://www.overgangskvinder.dk/om-bogen/

Overgangsalder og underlivet

Jeg møder hver uge en del kvinder i klinikken med underlivsgener relateret til menopause. Mange af dem oplever at blive mødt i både omgangskreds og sundhedssystem med, at det er helt normalt med gener som inkontinens, nedsynkning og evt smerter ved samleje, når man nærmer sig eller er fyldt 50 år. Og man bare skal lære at leve med det.

Jeg vil derfor i dette indlæg beskrive, hvad der fysiologisk følger med overgangsalder, og hvilke konsekvenser det kan have særligt i forhold til underliv og seksualitet. Og ikke mindst hvorfor jeg mener man skal søge hjælp, hvis man lever med gener, som har betydning for humør, kropsfølelse og livskvalitet.

Menopause er den medicinske betegnelse for den sidste menstruation. Verdensorganisationen for sundhed definerer naturlig menopause som 12 måneders blødningsophør.

Alle kvinder kommer i overgangsalderen. Tidspunktet kan variere meget, ligesom det vil varierer hvilke og hvor mange symptomer den enkelte kvinde har, samt hvorledes hun oplever det. Man har i undersøgelser fundet, at har vi som kvinde meget negativ forventning til overgangsalderen, vil man ofte opleve flere symptomer. Herudover vil vores omgivelsers syn på og måde at italesætte overgangsalderen på påvirke vores oplevelse af det. Man mener overordnet, at 20 % af kvinder ikke har særlige symptomer på overgangsalder, mens de resterende 80 % oplever symptomer i varierende grad, heraf oplever 50 % symptomer mere end 5 år.

Typiske forandringer i relation til menopausen

  • Blødningsforstyrrelser (uregelmæssige, voldsomme)
  • Hedeture/ svedeture (påvirket nattesøvn)
  • Slimhindeproblemer især i skeden/vagina og i urinrøret (tørhed, irritation og lettere infektion)
  • Inkontinens og tyngdefornemmelse/nedsynkning af underlivet. Hver 3. Kvinde over 45 år er inkontinens for urin
  • Seksualitet: Mindre lyst, behov for længere opvarmning, slimhindeproblemer (tørhed, smerter), sværere at få orgasme
  • Andre: humørpåvirkning, ledproblemer, knogleafkalkning, hudforandringer, energi/overskud, påvirket selvfølelse

 

Kvinders blødningscyklus er styret af hormoner, herunder et samspil ml progesteron og østrogen.

Når æggene i æggestokkene begynder at slippe op, og den normale ægløsning påvirkes, vil mange opleve uregelmæssige blødninger. Herefter følger et fald i dannelse af først progesteron og senere også østrogen. Ofte bliver menstruationen kraftigere når overgangsalderen nærmer sig – og ikke svagere, som mange tror. Uregelmæssige blødninger er almindelige ca 3-4 år før sidste menstruation.

Gener som inkontinens, nedsynkningsfornemmelse eller tømningsproblemer ses i alle faser af livet. Men når slimhinder og muskel/støttestrukturer i underlivet påvirkes af de hormonelle forandringer i relation til overgangsalder, vil en del kvinder opleve at generne forværres.
Sørg altid for at tale med en læge eller specialuddannet fysioterapeut, hvis du lever med gener i dit underliv. En del af disse gener kan mindskes betydeligt ved at have en god kontakt til velfungerende muskulatur i bækkenbunden, andre gange kan lokalvirkende hormon, et støttepessar eller evt en operation være med til at løse problemerne.

Læs evt mere om nedsynkning af underlivet her: https://aalborgbaekkenklinik.dk/2018/09/27/nedsynkning-af-underlivet-kan-behandles/

Har du brug for en snak om og vurdering af dine underlivsrelaterede gener er du altid velkommen til at kontakte mig https://aalborgbaekkenklinik.dk/kontakt/

 

 

 

Læs andre indlæg