Bækkenbundstræning efter prostatakræft

2. dec 2019 | Nyheder

Prostatakræft

Omkring 4500 mænd får hvert år diagnosen prostatakræft.

Hvis kræften er afgrænset til selve prostata (blærehalskirtlen), tilbydes manden operation (en prostatektomi) hvor hele eller dele af prostata fjernes.

Operation helbreder prostatakræft for mange mænd, men der vil for de fleste være betydelige bivirkninger forbundet med operationen. Mange mænd vil efter operationen opleve:

  • Urininkontinens, altså meget nedsat evne til at holde på vandet
  • Erektil dysfunktion, det vil sige nedsat evne til at få rejsning

Inkontinens

Dagene efter operationen vil man have et kateder lagt gennem urinrøret til blæren. Når katederet fjernes vil mange i de første måneder have svært ved at holde tæt for urin. Tid og træning vil for de allerfleste bedre evnen til at holde tæt. Kun enkelte mænd vil leve med varig inkontinens efter operationen, typisk i forbindelse med hoste, nys, løft eller træning. Studier viser, at bækkenbundstræning før og efter prostataoperation nedsætter graden af inkontinens.

Rejsningsproblemer

De fleste mænd vil efter fjernelse af prostata ligeledes opleve problemer med at opnå rejsning. Lysten til sex bliver ikke påvirket, men da nerverne i området ofte beskadiges i forbindelse med operationen vil evnen til rejsning påvirkes. En del bliver tilbudt medicinsk behandling af rejsningsproblemerne, ligesom bækkenbundstræning kan have gavnlig effekt ift at understøtte og vedligeholde en rejsning.
Ligesom ved inkontinens, er bækkenbundstræning relevant som behandling af rejsningsproblemer.

Inkontinens og rejsningsproblemer er det svært at tale om. Men ingen skal leve med gener, som har så stor betydning for både selvfølelse, fysisk aktivitet, seksualitet osv. Søg hjælp hos din læge eller hos specialuddannet fysioterapeut, hvis du har gener efter din prostataoperation.
Har du brug for hjælp til vurdering af din bækkenbundsfunktion og til opstart af relevant bækkenbundstræning efter prostataoperation er du meget velkommen til at kontakte os hos Aalborg Bækkenklinik.

Du kan desuden finde god og relevant viden om prostatakræft her:
Kræftens Bekæmpelse

Prostatakræftforeningen

 

 

Læs andre indlæg