Bækkensmerter i graviditeten

23. aug 2017 | Nyheder

Det er mere almindeligt end de fleste regner med at opleve bækkensmerter i graviditeten. Men det kan være voldsomt smertefuldt og for en del meget invaliderende. Halvdelen af alle gravide vil opleve smerter i relation til bækkenet i løbet af en graviditet.

Årsager

Smerterne vil kunne forekommer i området lavt i lænden svarende til de bagerste bækkenled, som hedder SI-leddene. Smerten kan trække ud til enten højre, venstre eller begge sider. Fortil vil smerter være koncentreret svarende til kønsbenet lige midt i. Smerter i alle 3 led bliver fortsat kaldt bækkenløsning, selvom der ikke er beviselig sammenhæng mellem løshed og graden af smerter. Man kan således ikke sige, at dem der er meget eftergivelige i deres led nødvendigvis også er dem, der oplever flest smerter. Øget eftergivelighed er en naturlig del af det at være gravid, og skyldes den hormonelle påvirkning af leddene.

Smerten skyldes en irritation i området omkring eller i selve leddene. Irritation og smerter gør, at man får problemer med at gå og bevæge sig normalt, derved ved tilstanden hos nogle bliver selvforstærkende, idet halten, kompensatoriske bevægelser og uhensigtsmæssigt muskelarbejde ofte vil forværre problemet.

Det er ikke farligt for hverken dig eller dit barn, at du har smerter i bækkenet, men det kan som nævnt tidligere være temmelig invaliderende og meget smertefuldt.

Bækkensmerter og bækkenløsning kan behandles

Mange er stadig af den opfattelse at bækkensmerter i graviditeten ikke kan behandles. Det er ikke rigtigt! Langt de fleste kan med råd/vejledning ift øvelser og træning få det bedre. Nogle gange kan det være behov for manuel behandling hos en fysioterapeut med viden på området.

Graviditetsrelaterede bækkensmerter skal aldrig behandles med inaktivitet! Men vil for en del kræve aflastning og behandling en periode. Det er vigtigt, at du vedligeholder din fysiske form under din graviditet, og evt søger hjælp til at finde den mest hensigtsmæssige måde for dig.
Hos stort set alle gravide med bækkensmerter vil man kunne tilrettelægge behandling, som vil kunne nedsætte smerterne. Behandlingen vil tage udgangspunkt i smertelindring, bedre styrke- og stabilitet omkring dit bækken i graviditeten og op til fødslen, samt sikre at du efter fødslen har et bækken, som vil kunne genoptage normal træning og aktivitet.


Prognose

Hos langt de fleste vil smerterne aftage og forsvinde af sig selv efter fødslen. Enkelte vil have brug for behandling og hjælp til genoptræning for at blive smerterne helt kvit. Søg hjælp hvis du har bækkensmerter, så du minimerer risikoen for varige gener.
Læs mere her: Graviditet & efterfødsel

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte mig på mette@aalborgbaekkenklinik.dk

 

 

Læs andre indlæg