Forstoppelse

8. jun 2020 | Nyheder

Vores tarm har det bedst med god blanding af varieret fiberrig kost, normalt indtag af væske, masser af bevægelse kombineret med gode toiletvaner. Omkring 20 % af danskerne jævnligt har problemer med forstoppelse, ca 10 % bruger afføringsmidler. Der kan være mange forskellige symptomer på forstoppelse. Og jeg plejer at sige til mange af dem, jeg møder i min klinik, at forstoppelse er roden til alt ondt.

Årsager

Årsagen skal hos størstedelen findes i uhensigtsmæssige spise- og toiletvaner, stillesiddende arbejde, psykiske faktorer som stress/depression, eller problemer i relation til bækkenbunden. Andre årsager kan være skader på muskulatur i forbindelse med fødsler, tarmsygdomme, rifter analt eller hæmorider. Ligesom det kan opstå som bivirkning til medicin eller ved anden sygdom som f.eks dissimineret sclerose eller bindevævslidelser.

Symptomer

Oppustet mave, træg mave, ondt i maven, mavekramper eller diarre er nogle af de klassiske tegn på forstoppelse. Forstoppelse defineres officielt som to eller flere af følgende problemer:

 • Afføring tre eller færre gange pr. uge
 • Unormalt meget pressen for at få tømt tarmen
 • Hård og knoldet afføring
 • Følelse af ufuldstændig tømning

Forstoppelse ved inkontinens eller nedsynkning

Når forstoppelse og afføringsproblemer ofte bliver relevant i samtalen her i klinikken, er det ikke kun fordi jeg ser en del både kvinder og mænd med det som det primære problem, men også fordi det er yderst relevant at spørge ind til tarmfunktion og forstoppelse hos mennesker med inkontinens (både urin- og afføringsinkontinens, mennesker med smerter i underlivet og hos kvinder med nedsynkning af underlivsorganer. Forstoppelse forværrer ofte både inkontinens og nedsynkningsgener.

Gode råd ved forstoppelse:

 • Øg væskeindtaget til 1 ½ – 2 liter dagligt
 • Spis regelmæssigt og fiberrigt (nogle mennesker tåler dog ikke hele kerne i brød)
 • Tag evt fibertilskud som psylliumfrøskaller (HUSK eller Sylliflor)
 • Bevæg dig mindst 30 min dagligt
 • Hensigtsmæssige toiletvaner: regelmæssigt, sid rigtigt på toilettet, undgå at presse når du skal af med afføring.
 • Bækkenbundstræning særligt i forhold til at kunne afspænde korrekt.
 • Evt afføringsmiddel

Væskeindtag

Drik nok og drik regelmæssigt jævnt over dagen, din tarm har brug for væske. En del mennesker med inkontinens undgår at drikke, hvis de skal hjemmefra eller til træning. Det kan give problemer med din tarms arbejde og indirekte forværre din inkontinens.

Kostens betydning

Din kosts sammensætning har som de fleste ved kæmpestor betydning for, hvordan vores tarm har det. De fleste har prøvet hvad fiberfattig feriemad kan gøre i forhold til f.eks forstoppelse. Men også regelmæssigt indtag af mad over dagen giver godt og hensigtsmæssigt tarmarbejde. Rigtig mange især unge springer morgenmaden over, medbringer kun sporadisk madpakker og spiser så rigtig meget i løbet af eftermiddag og aften.

Motion

Motioner minimum 30 min dagligt! Det er godt ikke bare i forhold til vores muskler og vores kredsløb, men har ligeledes stor indflydelse på tarmens bevægelse og arbejde.

Hensigtsmæssige toiletvaner

Gode toiletvaner er på ingen måde allemandseje. Allerede i skolerne ser vi børn, som holder sig, og som venter med at gå på toilettet til de kommer hjem. Helt generelt bør du, for at passe på en velfungerende tarm, så vidt muligt gå på toilettet, når du føler afføringstrang. På toilettet har din siddestilling også stor betydning for, hvor let du kommer af med afføringen, særligt hvis du har problemer med forstoppelse. Sid meget gerne med fødderne på en lille skammel, og læn dig frem så dine albue hviler på knæene, med en lang lige ryg, slap af i mave og i bækkenbunden. Herved udrettes tarmens vinkel og derved lettes afføringsprocessen.

Bækkenbunden ved forstoppelse

Bækkenbunden skal ikke kun være stærk og kunne lukke på det rigtige tidspunkt. Det er nøjagtig ligeså vigtig at kunne slippe sig bækkenbund, hvilket er nødvendigt når man skal af med luft i tarmen eller af med afføring. En del mennesker har svært ved at slippe bækkenbunden, hvilket kan forværre et afføringsproblem.

Afføringsmidler

Afføringsmidler er for en del mennesker en nødvendighed. Der findes mange forskellige typer. Søg hjælp hos din læge hvis du er i tvivl om, hvilket du skal bruge. Man skal ikke være bange for at bruge afføringsmidler. Der er heller ingen beviser for, at tarmen bliver slap, selv af langvarig brug af afføringsmiddel. Det vil for langt de fleste være mere skadeligt at have kronisk forstoppelse og tømningsbesvær, end det vil være at bruge et afføringsmiddel. Forstoppelse kan hos mange afhjælpes ved at følge ovenstående råd. Hvis du er i tvivl ellers symptomerne varer ved, bør du vende det med din praktiserende læge. Spørgsmål er også altid velkomne her i klinikken på mette@aalborgbaekkenklinik.dk

Læs andre indlæg